Mango sticky rice

Mango sticky rice je obľúbený thajský dezert, ktorý si získal srdcia ľudí po celom svete. Tento sladký a osviežujúci pokrm kombinuje lepkavú ryžu, bohaté kokosové mlieko a sladké zrelé mango. Je to dokonalá harmónia chutí a textúr, ktorá prinesie chuť juhovýchodnej Ázie priamo do tvojej kuchyne.

Ingrediencie

  • 200 g lepkavej ryže (glutinous/sticky rice)
  • Cukor
  • Soľ
  • 400 g kokosové mlieko (1 konzerva)
  • 1 PL lyžička škrobu
  • 100 ml čistá voda
  • Zrelé mango
  • Sezam

Postup

  • 1. Lepkavú ryžu premy na 2x.
  • 2. Nechaj ryžu namočenú vo vode ideálne cez noc (minimálne 4 hodiny).
  • 3. Ráno prebytočnú vodu vylej a ryžu premy, aby sa odstránil škrob z ryže (ak tento krok vynecháš, môže sa stať, že sa po naparení bude ryža veľmi lepiť).
  • 4. Pridaj do ryže 1 PL soli, 1 PL cukru.
  • 5. Parný hrniec naplň vodou a na sýtko rozlož rovnomerne prichystanú lepkavú ryžu.
  • 6. Nastav si naparovanie na cca 25 min, resp. kým nebude ryža mäkká.
  • 7. Medzitým sa môžeš pustiť do prípravy kokosovej omáčky, na ktorú potrebuješ 400 g kokosového mlieka, 100 ml vody, štipku soli a 4 PL cukru. Všetko za stáleho miešania nechaj zovrieť.
  • 8. Z kokosovej omáčky, ktorú si si pripravil odober 150 ml. V miske si zmiešaj 1 PL tapiokovej múky/škrobu, vmiešaj do 150 ml kokosovej omáčky a priveď do varu - kým omáčka nezhustne (tento krok sprav tesne pred podávaním jedla).
  • 9. Do zvyšku omáčky, ktorá ti ostala daj hotovú lepkavú ryžu a nechaj nasiaknuť.
  • 10. Na zohriatej panvici opraž sezam, aby si zvýraznil jeho chuť.
  • 11. Zrelé mango nakrájaj na plátky a môžeš sa pustiť do servírovania.
  • 12. Na tanier daj ryžu, na ktorú poukladaj nakrájané mango, polej zahustenou kokosovou omáčkou a posyp sezamom.

Použité produkty

Recept v obraze

bg20 bg21 bg10 bg19 bg2