Mango sticky rice
Mango sticky rice je obľúbený thajský dezert, ktorý si získal srdcia ľudí po celom svete. Tento sladký a osviežujúci pokrm kombinuje lepkavú ryžu, bohaté kokosové mlieko a sladké zrelé mango. Je to dokonalá harmónia chutí a textúr, ktorá prinesie chuť juhovýchodnej Ázie priamo do tvojej kuchyne.
Ingrediencie
-
200 g lepkavej ryže (glutinous/sticky rice)
-
Cukor
-
Soľ
-
400 g kokosové mlieko (1 konzerva)
-
1 PL lyžička škrobu
-
100 ml čistá voda
-
Zrelé mango
-
Sezam
Postup
- 1. Lepkavú ryžu premy na 2x.
- 2. Nechaj ryžu namočenú vo vode ideálne cez noc (minimálne 4 hodiny).
- 3. Ráno prebytočnú vodu vylej a ryžu premy, aby sa odstránil škrob z ryže (ak tento krok vynecháš, môže sa stať, že sa po naparení bude ryža veľmi lepiť).
- 4. Pridaj do ryže 1 PL soli, 1 PL cukru.
- 5. Parný hrniec naplň vodou a na sýtko rozlož rovnomerne prichystanú lepkavú ryžu.
- 6. Nastav si naparovanie na cca 25 min, resp. kým nebude ryža mäkká.
- 7. Medzitým sa môžeš pustiť do prípravy kokosovej omáčky, na ktorú potrebuješ 400 g kokosového mlieka, 100 ml vody, štipku soli a 4 PL cukru. Všetko za stáleho miešania nechaj zovrieť.
- 8. Z kokosovej omáčky, ktorú si si pripravil odober 150 ml. V miske si zmiešaj 1 PL tapiokovej múky/škrobu, vmiešaj do 150 ml kokosovej omáčky a priveď do varu - kým omáčka nezhustne (tento krok sprav tesne pred podávaním jedla).
- 9. Do zvyšku omáčky, ktorá ti ostala daj hotovú lepkavú ryžu a nechaj nasiaknuť.
- 10. Na zohriatej panvici opraž sezam, aby si zvýraznil jeho chuť.
- 11. Zrelé mango nakrájaj na plátky a môžeš sa pustiť do servírovania.
- 12. Na tanier daj ryžu, na ktorú poukladaj nakrájané mango, polej zahustenou kokosovou omáčkou a posyp sezamom.